Optimalizováno pro rozlišení 800x600 bodů
Design by P@well
|
EXCELSO s.r.o.
distributor zelené kávy
Několik informací o kávě… Zpracování kávy Země produkující kávu
Nabízíme okolo 30 druhů zelené kávy odrůd arabica a robusta. Z odrůd kávy arabica je to např.: Arabica Colombia, Arabica Brasil Santos, Arabica Honduras, atd., z odrůd káv robusta např. Robusta Indian, atd. Sortiment, který máme ve skladových zásobách se během roku obměňuje (na základě sklizní a jiných přírodních faktorů ovlivňujících produkci kávy), ale snažíme se, aby šíře nabídky během roku zůstala zachována. Bližší informace o konkrétní nabídce, druzích i kvalitách zelené kávy Vám rádi poskytneme na základě Vaší poptávky, nebo nejlépe při osobním jednání. Několik informací o kávě…Káva je jako nápoj známá již více než tisíc let. Dostala své
jméno po latinském označení rostlinného rodu Coffea. Tento rod patří do čeledi Rubiaceae,
jež zahrnuje více než 500 rodů a 600 druhů. Všechny druhy Coffea jsou dřeviny. Ze dvou
nejznámějších odrůd druhu Coffea arabica - Typica a Bourbon - se vyvinulo mnoho odrůd (např.
velmi známá jamajská odrůda Blue Mountain). Kávovník arabský (arabika) je velký keř s tmavozelenými
oválnými listy. Plody jsou vejcovité, zpravidla obsahují dvě zploštělá semena. Káva se dá pěstovat jak na velkých plantážích, tak i na malých mýtinách v lesích. Arabice se daří při teplotě 17 až 24 stupňů Celsia, robustě při teplotě 24 až 29 stupňů. Doba sklizně se mění podle zeměpisné polohy - na sever od rovníku se sklízí od září do prosince, na jih v dubnu, květnu, příp. až do srpna. V zemích rovníku (např. Kolumbie), se sklízí po celý rok. Kvalita kávy je odvislá i od provedení sklizně. Kávové zrno od květu až po zralou bobuli Zpracování kávyRozlišujeme dva způsoby zpracování - starší, tzv. suché
zpracování a modernější mokré zpracování. Nakonec jsou vyloupaná zrna uhlazena, leštěna, přebrána a tříděna a nakonec jsou naložena do jutových či sisálových pytlů, žoků, které obvykle pojmou 60 - 70 kg kávových zrn. Země produkující kávuNa světovém obchodním trhu jsou jednotlivé druhy kávy označovány podle produkční země nebo území, kde byla káva vypěstována, nebo podle přístavu, z něhož byla vyvezena. Podle původu rozeznáváme kávu americkou, africkou a asijskou. Podle způsobu zpracování pranou nebo nepranou. Různé produkční druhy zelené kávy se vzájemně liší svými charakteristickými vlastnostmi, např. velikostí, tvarem, barvou zrna, tvarem břišního řezu, vůní barvou osemení a konečně specifickou váhou. Kvalita zelené kávy se posuzuje nejen podle barvy a vůně, ale též podle přítomnosti nečistot a příměsí. JIŽNÍ AMERIKABrazílieKávovník je v Brazílii hlavní zemědělskou kulturou a káva důležitým exportním zbožím. Pěstuje
se hlavně káva arabika v několika odrůdách, např. bourbon, maragogip a botucato. K hlavním
produkčním státům Brazílie náleží Sao Paulo, Minas Gerais, Rio de Janeiro, Paraná, Espirito
Santo, Bahia a Pernambuco. KolumbieVe všech oblastech této země jsou výhodné půdní podmínky, a tudíž ve výškách 760 až 1800 m
nad mořem i výnosné kávové plantáže. K nejdůležitějším kávovým krajům patří: Bogóta, Medellín,
Antioquia, Cundinamarca, Tolima, aj. VenezuelaNejdůležitější pěstitelskou oblastí je údolí asi 800 m n. m. v okolí hl. města Caracasu, dále oblast jezera Maracaibo, dále oblast Táchira, Mérinda, Miranda a Aragua. Káva v šálku vyniká jemnou aromatickou a sladkou chutí. BolívieKávovník se pěstuje v oblasti měst La Paz a Santa Cruz. Vlivem příznivých podmínek má bolivijská káva dobré vlastnosti. PeruNejvětší část produkce pochází ze severu země, z kávových oblastí Piuka, Lambayeque a Cajamarca. Produkce kávy je kolísavá. EkvádorStřediskem obchodu s kávou je hl. město Quito. Kávovými oblastmi jsou Manabi, Guayas a Los Rios. Káva se vyznačuje středně velkým zrnem bledě zelené až šedavé barvy. Kvalitativně patří k horším brazilským kávám. STŘEDNÍ AMERIKAGuatemalaJe nejvýznamnějším středoamerickým producentem kávy. Pěstování je rozděleno do 20 oblastí. K nejdůležitějším patří Tumbador, Cobán, san Marcos a Antigua. Káva z Guatemaly má zrno nazelenalé, v šálku je bohatě, jemně aromatická. HondurasNejdůležitější plantáže jsou v oblastech Santa Barbora, Santa Rosa de Copan, aj. Káva z vysokých poloh je dobré kvality, vytříděného zrna a po upražení velmi úhledného vzhledu, v šálku se vyznačuje pikantní kyselostí. SalvadorK hlavním pěstitelským oblastem patří kraj Santa Anna, San Salvador a Ahuachapán. Jako nápoj se tato káva vyznačuje příjemně lehkou plností a jemnou kyselostí, má čistou chuť. NikaraguaHlavním pěstitelským střediskem je Matagalpa, v nálevu tato káva vyniká extraktivností, lahodností v chuti a jemnou vůní. KostarikaKáva se pěstuje hlavně v okolí hl. města San José a její charakteristikou je nakyslost, která se však neprojevuje trpce kysele a bohatší obsah kofeinu. KubaPřední místo na světovém trhu zaujala káva produkovaná v provincii Oriente, Santa Clara a Pinar del Rio. Nejlepší kubánskou kávou je Turquino, vyznačuje se čistou chutí, příjemnou, nepříliš silnou plností a obsahem méně kyselin. JamajkaK hlavním pěstitelským oblastem patří San Andrews, Portland a San Thomas. Jamajská káva Blue Mountain je jednou z nejlepších a nejdražších káv na světě. MexicoNejlepšími pěstitelskými oblastmi jsou Chiapas na jihu země. K hlavním druhům patří coatepec. V šálku se mexická káva vyznačuje jako aromatická káva s vyrovnanou, zvlášť jemnou kyselostí blížící se Kostarice. AFRIKAEtiopieJe považována za pravlast kávy, k nejznámějším pěstitelským oblastem patří Harer, Džima a Sidamo. Káva vyniká v šálku jemností v chuti a vůní podobnou kávě mocca. KeňaVypěstovaná káva je v šálku intenzivně aromatická s jemnou kyselostí. K hlavním oblastem patří Kiambu, Thika, dále také Nairobi a Meru. TanzanieKáva se pěstuje v oblastech Bukoba a Kilimandžáro. Jako nápoj se vyznačuje plnou, ušlechtilou chutí a báječnou vůní. UgandaMá své plantáže v oblasti hory Elgon. Pěstuje se převážně robusta. ZambieKávovníky se pěstují v provinciích u Kasama, Nakonde a Isoka. V šálku je jemnější než keňská, ale má plnou chuť. ASIEIndiePěstuje se káva arabika i robusta - kromě státu Karnataka ještě v Tellichery, Malabaru (monzunová káva) a Nilgiris. IndonésiePro pěstování kávovníku v Indonésii jsou ostrovy Jáva, Sumatra a Sulawesi. Jáva produkuje aromatickou kávu s nízkou kyselostí, která má přirozeně jemnou a vyváženou chuť. Oproti kávě ze Sumatry nebo Sulawesi je její kyselost poněkud výraznější a chuť kořeněnější. VietnamPěstuje se zejména robusta, nejvíce v oblasti Bak - bo, většinou na malých farmách. Káva má svou charakteristickou chuť, řadí se mezi levnější a méně kvalitní kávy. AUSTRÁLIE A OCEÁNIEAustrálieZde se pěstuje výlučně arabika odrůdy Bourbon, jež je velice kvalitní. Je měkká, chuťově jemná, pouze lehce nahořklá a má neobvykle nízký obsah kofeinu. Papua - Nová GuineaKávovníky se pěstují téměř výhradně ve vyšších polohách, na planinách v nadmořské výšce 1300 až 1800 metrů. To určuje vysokou kvalitu. V šálku je to silně kořeněná káva plné a bohaté chuti. |